Rekonstrukce střechy na Muně od 1.července do 17.října

NA letošek jsem plánoval začít s opravou střechy na MUNĚ. od počátku roku jsem byl rozhodnut pro první fázi , opravu nejhorší části a to nad Dřevárkou , v létě o dovolené. A další fáze na podzim , spíše další rok . Plán byl poplatný u financování projektu. Vždy v prvním kole počítám jen se sebou . Nemohu nikoho do ničeho nutit.

OD jara do začátku léta , jsme se věnovali plánování , naivním či nereálným představám, přípravám , bouřlivým diskusím , různým teoriím , neshodám. Postupně z toho vykrystalizovalo rozhodnutí řešení . Začne se od Dřevárky , použitá krytina budou modifikované pásy s odolností do mrazu , s příměsí polyuretanu. Matroš nekřehne a má dlouhou životnost. Břidlicový povrch je pochozí a nesplachuje se dehet do dešťovky , jako u staré klasik IPY.

Požádal jsem o radu dlouholetého kamaráda Krahujce . Doladili materiál , potřebné metry a postup. Start akce byl naplánován na víkend o sv. Cyrilovi . Přestože jsem rozený pesimista …. tu dřinu jsem nečekal . Sundat špatnou krytinu , očistit povrch , nalézt poškozené bednění či trámy. Opravit , vyřezat , nahradit , zalátat . A to jsme dělali 4 dny . Muskwa , Ondra , Sysel. Nachystali jsme a skoro opravili bednění nad celou Dřevárkou . Fuška . Na závěr jsme rozdělnou střechu improvizovaně přikryli a odjeli . Za 14 dní budeme pokračovat .

Odkrýt špatnou krytinu , Otevřít podklad . Vyřezat desky , případně nahradit desky s falešných trámů . Prolézt půdu a nalézt další vady. Nad Dřevárkou jich bylo tak 13 .


Poslední týden v srpnu jsme dorazili na Munu pokračovat. Sundat staré okapnice , háky . Opravit desky pod plechy. . Dát nové háky , okapnice , štítové plechy . Pak zase vše zamést a začít tavit krytinu. Trocha tápaní s hořákem versus redukční ventil. Trochu jsme si nerozuměli a vypadalo to že budeme rádi , když dřevárku za tři týdny vůbec uděláme. Vše jsme nakonec vyřešili, postupně odhalili taje a záludnosti práce. Na první týden dorazil , také Keny s Quidem a o něco později Sysel. Rozdělili jsme se na party , jedna se věnovala střeše Muskwa , Ondra , Sysel a druhá zas dodělávkám na Paneláku – koupelna , dveře , odpady, lesní koupelna . Postupně jsme získali praxi a práce nám šla překvapivě od ruky a byli jsme hotovi ještě dříve než přijel kominík dělat komín ve dřevárce . Začali jsme řešit zda nepokročíme dál s pokrýváním. Jak se začali zvedat ceny materiálu byl další důvod k urychlení. Během prvního týdne jsme doladili možnost dalšího , okamžitého financování. Začal jsem s Krahujcem řešit další materiál na zbytek střechy . 600m2 , Když jste na začátku , tak je to pohled hodně do daleka. Krytinu , nám dovezli a mohli jsme pokračovat nad Tělocvičnu. Postupně dle možnosti odkrýt , opravit a nouzově přikrýt jsme pokračovali . Mezitím dorazil kominík s manželkou a začal řešit komín nad otevřeným ohništěm .

Mezitím po jednom týdnu se Keny s Quidem přesunuli na táboření . My s Ondrou a Syslem zůstali . Přivezl jsem holky, Ivetku s Ajou na týden. A pořád se dělala střecha. Při návštěvě indiánského tábora se dohodla návštěva táborníku u nás. Tolik lidí na střeše nikdy nebylo 😀 Přežila.

Při práci jsem s Ivetkou navštívil táboření . Potkal se s Rosomákem . Ten za náma taky přijel na pokec na Munu. Po týdnu jsem holky zavezl domů . A pomalu plánovali kdy ukončíme práci a přikrejeme plachtou. Nakonec jsme třetí pracovní týden , ukončili ve středu . Myslel jsem si ještě na jednu návštěvu táboření , ale nakonec únava a lenivost zvítězila . A navíc přijeli na návštěvu Páterovi.

Letní dovolená skončila . Ale hned následující víkend jsme s Ondrou jeli na střechu a pokročili za půlku tělocvičny. Další dva víkendy jsme se dohrabali na hranici Paneláku. Na sv. Václava byl první optimistický termín hotovo . Ale zaskočilo nás, mně , Ondru a Sysla náročnější oprava bednění a podstatně problematické sundávání špatné krytiny. Takže jsme za sv. Vaclava 4 dny . Pokryli málo. Jediné co klaplo byla instalace dýmníku ke komínu a zapálení ohně uprostřed místnosti. Při diskusích s kominíkem a Kosťou se možná začali rýsovat možnosti táboření ve stylu Černého roucha.

Hned následující víkend jsme s Ondrou vyrazili opět. Byl to hrozný víkend . Mně v pátek večer nastartovala rýmečka, přes noc jsem se potil dole v kožešinách a přes den na střeše. Po dvou dnech těchto lázní, jsem byl ve stavu jako 4 a 7 dnech léčení doma . Přesto jsme s Ondrou dali dalších 90m. Zakryli jsme otevřenou část , stejně improvizovaně jako předcházejících 500m2. Kdy to bez problému vydrželo než jsme opět přijeli. Další víkend byli volby , po letech potěšili. Snad poprvé od OF vyhrál ten koho jsem volil. No nic další víkend opět na Munu. A to byl víkend 15. – 17.10. kdy už reálně hrozilo že to doděláme . Ale poslední možnost byla naplánována na prodloužený víkend kolem státního svátku vzniku republiky.

Nastal víkend 15.-17.10. Hned jak jsme vjížděli do areálu jsme s Ondrou poznali že je něco špatně. Shozené stromy , překroucené do vrtule naznačovali průser. Jak jsme přijeli k objektu , bylo jasno , že nouzové přikrytí poprvé nevydrželo. V noci začalo pršet, bylo vevnitř poznat v jakém stavu je stará originál krytina. v sobotu ráno jsme nastoupili na střechu a s pocitem rezervy koncem října. Jsme začali. Pak nám přišla zpráva od Ivetky o pozitivním testu a karanténě. Což se nás také dotkne karanténou pro neočkované . Já jako očkovaný , kdybych neměl dozvuky rýmečky , bych mohl pěkně makat ve fabrice. Neočkovaní se budou 14 dní doma flákat a já to odseru ve fabrice. Kdo je tady diskriminovaný ! No nic , zpět k tématu. Rozjeli jsme to tak , že v neděli jsme dokončili zavření hřebene a oblepili komín . HOTOVO . celá střecha je pokryta . Už jen zbývá dodělat štítový plech , ale to , klidně vydrží do jara . Když by v listopadu byla nepřízeň počasí. Není jisté že se víkend 28.-31.10. klapne , délka karantény. Děkuji všem , kteří pomohli finančně , radou, sehnat materiál a hlavně prací .